Alpro-amandelmelk-en-hazelnootdrinkAmandelmerk vind ik lekker en een goed vegan-alternatief voor melk. Ik geniet van mijn beker hete amendelmelk met daarin een chocololly die langzaam oplost. Maar zou dat puur amandel zijn? Vast niet voor 1,70 euro per liter.

Ik zet mijn bril maar eens op, want die lettertjes op verpakkingen worden steeds kleiner.

ingredienten: water, suiker, amandel (2%), tricalciumfosfaat, zeezout, stabilisatoren (johannesbroodpitmeel, gellan gom), emulgator (zonnebloemlecithine) vitaminen (riboflavine (B2), B12, E, D2).

Geen wonder dat ik het lekker vind: lekker zoet met al die suiker. Ik zit gewoon suikerwater te drinken. Hmm.

Ik vis een pak havermelk en rijstemelk van Vivera uit de kliko om daarvan de ingredienten te bekijken. Ik vond ze minder lekker, en had eigenlijk al besloten om over te stappen op amandelmelk.

rijstemelk: water, rijs (19%), zonnebloemolie, zuurteregelaar (calciumcarbonaat), natuurlijke vanille aroma, zeezout.

havermelk: water, volkoren haver (12%), zonnebloemolie, zuurteregelaar (calciumcarbonaat), zeezout.

Geen suiker,  minder toevoegsels.

Als je rijst of have te lang kookt en afgiet komt daar een melkachtig watertje af. Waarom zou ik rijstewater door de koffie doen? Waar moet melk of vegan-melk eigenlijk aan voldoen? Moet het wit zijn? romig? een beetje weeig smaken? Waarom moet het op melk lijken?

  • Kokosmelk is dik en romig: lekker om sausen en curry’s mee te maken.
  • Amandelmelk is zoetig: lekker door de koffie en om chocomelk, ovomaltine en soortgelijke drankjes mee te maken.
  • Rijstemelk en havermelk is neutraal: geschikt om pannekoekenbeslag mee te maken.

Ik leef niet veganistisch, maar ergens las ik dat veel melk helemaal niet goed is voor ons. Het schijnt dat we in Nederland heel veel melk drinken, maar ook bijna aan de top staan bij de ziekte botontkalking – vooral bij vrouwen na de overgang. Melk drinken helpt daar blijkbaar niet tegen, integendeel.

In een ander blog lees ik de tip om roomboter in de koffie te doen, veel lekkerder dan poedermelk, creamer of koffiemelk. Het allersmerigste op aarde vind ik koffiemelk. In de koffie dan, je kunt er wel lekker ijs mee maken. Roomijs. Roomboter in de koffie is inderdaad lekker romig.  Zal ik voortaan gasten roomboter presenteren bij de koffie?

Advertenties