affiliatemarketingIk had er nog nooit van gehoord: affiliatemarketing heet het tweede hoofdstuk – ik schiet al lekker op! – van het boek Winst.nl van Eelco de Boer, en op de titel knap ik al af. Maar na drie keer lezen, gaat me toch een licht op. Het is zeker iets dat ik kan toepassen, en anderen met kleine webwinkels en bedrijfjes met zelfgemaakte spullen en materialen ook.

Het partnerprogramma van bol.com is affiliatemarketing. Ook ik ben partner van bol.com: ik zet op mijn website advertenties voor bol.com, en als iemand via die link doorklikt naar bol.com en dan binnen 5 dagen iets koopt bij bol.com, krijg ik 5%. Nooit iets mee verdiend, maar dat ligt aan mijn website. Ik ben dus affiliate van bol.com. Amazon.com doet ook zoiets.

Ik ben inmiddels ook partner bij Winst.nl. Ik krijg 20 euro als iemand dat boek koopt via deze link. Dat is veel meer dan bij bol.com. Zo kan je dus bij veel bedrijven rechtstreeks partner worden, links zetten naar boeken zonder bol.com ertussen, en geld opstrijken. Daar hoef je niet veel voor te doen, passief geld verdienen heet dat: slapend rijk worden. Even googelen leert dat je rijk kunt worden door affiliate te zijn van veel bedrijven. Van alle kanten strijk je dan kleine bedragen op.

Zo’n partnerprogramma kun je ook voor je eigen bedrijf opzetten. Stel dat ik een partnerprogramma opzet voor mijn nieuwe bedrijf opgelaptespijkerbroek.nl. Iemand die voor mij een klant aanbrengt, kan dan bijv. 25% korting krijgen bij mij (breng 4 klanten aan en ik lap gratis jouw spijkerbroek op tot een designstuk). Weliswaar verdien ik dan per broek minder, maar mijn klantenkring breidt zich zo wel uit. Ik moet dan dus wel mijn prijs zo vatstellen dat ik nog steeds winst maak (materiaalkosten, afschrijving naaimachine, etc) ondanks die prijsverlaging.

Voor mijn nieuwe bedrijf wil ik dit in elk geval proberen. Ik hoop dat daarvoor een programma bestaat, want ik heb geen idee hoe je zoiets op moet zetten. Dus ik ga op zoek naar een affiliateprogramma en houd je op de hoogte.