buttons van kroondoppenSamen met Zoons ben ik bezig om een aantal produkten te ontwerpen die passen bij hun levensstijl en waar zij geld voor over hebben. Hoeveel geld? Hoeveel hebben zij over voor een button van een kroondop, een armband van bliklipjes of bierblikje, een vakkenzak van shagpakjes? En voor het oplappen van een spijkerbroek?

Een button zouden ze kopen voor een euro en een vakkenzak met zes shagpakjes voor vijf euro. Dat laatste zou dan een cadeautje zijn voor een bevriende roker.

Hoe bepaal je een prijs van een produkt? Ik heb daar cursussen in gegeven in Bolivia, maar die boeren werkten niet met paypal, luondo, BTW, etsy. Maar het principe is hetzelfde: je bepaalt alle kosten, zowel direct als indirect, vast als variabel, en zet daar een marge op. Die marge moet genoeg zijn om het als bedrijf vol te houden. Stel dat ik 5 minuten knutsel om een button in elkaar te prutsen, dan wil ik als marge toch wel minimaal 50 cent. Dan heb ik een bijverdienste van 6 euro per uur knutselen. Voor het maken van buttons, wat verder geen bijzonder design of handwerk is, vind ik dat genoeg.

De kosten per button:

  • indirecte kosten: KvK, website, schaar: 1 cent
  • vaste kosten: luondo, paypal, Etsy, envelop De kosten van luondo, etsy en paypal zijn samen 1 euro per order, of men nou 1 of 10 buttons bestelt. De envelop is 1 cent voor maximaal 8 buttons samen op een papiertje gespeld.
  • variabele kosten: brochespeld, lijm. 20 cent inclusief BTW. Verder een lapje van 2,5 cm doorsnede en een gratis kroondop.
  • marge 50 cent, daarover komt dan 11 cent BTW
  • verzendkosten: 54 cent voor 4 buttons, 1,08 euro voor 5 t/m 10 buttons, daarboven 1,62 euro

Dus de prijs van een button zou 2,17 euro zijn als je er een bestelt. Duur! Vanwege de vaste kosten van etsy, paypal en luondo en de verzendkosten per eenheid van 4 is het voordeliger om er vier te bestellen. De totaalprijs zou dan 4,03 euro zijn, dus zeg 1 euro per button. Ik stel de prijs voorlopig op 1,25 euro per button bij minimaal 4. Mijn marge is dan 3 euro voor 4 buttons. Dat is dan 3 euro voor 20 minuten knutselen, maar daar komt dan nog het verpakken en verzenden bij.

Het houdt niet over, maar het kan wel. Ik ben benieuwd. Bekijk de winkel hier.