genoegIn de Genoeg van deze zomer een artikel over het besparen op woonlasten. Het leuke van Genoeg is hun vaak frisse andere kijk. In plaats van overbekende tips zoals ‘zet de verwarming een graadje lager’ – als ik dat elke keer zou doen stond hij nu kouder dan mijn koelkast – verfrissende tips:

1 Ga huren. Kopen is op den duur alleen goedkoper als je je huis met dikke winst kan verkopen. Daar ziet het voorlopig niet naar uit. Kopers hebben veel extra kosten zowel bij de koop, als belasting, verzekeringen en onderhoud.
2 Koop op maat. Als je toch koopt, koop niet groter dan nodig, dat scheelt veel geld. De inrichting en aankleding is goedkoper. Klein wonen spaart energie en geld. Klein is sneller schoon en goedkoper in schoonmaak en onderhoud.
3 Splits je koophuis als de kinderen uit huis zijn. Maak van de bovenverdieping een appartement en verhuur dat in zijn geheel. Of maak een appartement van de garage.
4 Kies de juiste locatie. Als je besluit te kopen, ga dan dicht bij je werk wonen: dat scheelt tijd en geld. Ga dicht bij winkels en andere voorzieningen wonen. En kies een rijtjeshuis, dat is veel goedkoper in energie.

Het probleem is dat huiseigenaren zoals ik op dit moment niet zoveel hebben aan deze tips. Alhoewel, ik ken heel veel ouderen die in hun eentje het huis bewonen waar ze vroeger met hun gezin woonden. Als die echt zouden willen, zouden ze best van de bovenverdieping een appartement kunnen maken en zelf beneden gaan wonen. Hebben ze meteen oppas voor de poes en plantjes als ze een weekend weg willen.