kaaijEn zo stond ik gisteren onverwacht en vrijwillig aardappels te bakken op een metersgrote bakplaat onder de Waalbrug in Nijmegen….

De hele week ben ik bezig geweest met het 100% afwerken van enkele produkten voor opgelaptespijkerbroek.nl. Ideeen genoeg, maar de perfecte afwerking, zodat het verkoopbaar is,, vergt driekwart van de tijd. Bovenop de spijkerbroeken heb ik enkele accessoires ontwikkeld die in de stijl passen: armbanden van bliklipjes, armbanden van blik gevoerd met spijkerstof, buttons van flessedoppen, kettingen van knopen. Van alles moeten nog fotos gemaakt: Zoon2 is weliswaar thuis maar heeft zijn spullen nog niet uitgepakt (wel het wasgoed gelukkig).

Zoon2 en 3 werken de laatste tijd mee in een bedrijf dat pizzas bakt op een bakfiets: Il forno Mobile. Dat bedrijf ‘Op vuur en vlam’ is van Vader van Vriendin van Zoon3. Ze hebben meerdere bakfietsen met ovens en roosters, een gigantische bakplaat, en grote gietijzeren kookpannen. Alles wordt gestookt met hout. Daarmee staan ze deze maand op het culturele festival De Kaaij onder de Waalbrug in Nijmegen. Vriendin leek het leuk om daar mijn accessoires te verkopen, dus ik toog op de fiets met mijn tassen vol richting Nijmegen.

Prachtige tocht dwars door de Betuwe. Waarom lijkt vanuit Wageningen NIjmegen toch zo veel verder weg dan Arnhem? De afstand is gelijk. Omdat je drie rivieren (vergeet de Linge niet), drie spoorlijnen en twee snelwegen over moet. Halverwege de tocht zie je zowel Arnhem, Nijmegen als Wageningen liggen.

Goed, wat een lang verhaal wordt dit, meer uitweiding dan verhaal. Sorry hoor, eerste stukje van een nieuw seizoen.

Om 14 uur aangekomen was Vader hard bezig. Van Vriendin en Zoons geen spoor: verslapen. Ik stel me voor en stel voor dat ik al wachtend dan maar wat snijwerk ga doen. Er wordt een kist tomaten voor mijn neus gezet, en nog een tiental paprikas. Dat moet Spaanse Rode Saus worden voor bij de Batatas Bravas. Na de saus ga ik aardappelen bakken op de bakplaat. Dit is hard werken, de rook slaat me op mijn ogen, ik moet mijn mond dichthouden anders verbrandt mijn keel. Met een grote spatel keer ik de aardappelen.  Ik voel me heerlijk, vrij, druk bezig maar zonder duf kantoorhoofd.

Zoons en Vriendin komen ook aanzetten, en nog wat jongelui, en het pizzabakken kan beginnen. Ik word erop uitgestuurd om bij AH fietstassen vol bloem te kopen, zoveel mogelijk. Vriendin stalt de sieraden uit, we maken prijskaartjes.

Ik rust even uit op een bank. Naast me zit een Duitse familie: “Toll hier. Was sind das fuer Leute (waar is de Umlaut gebleven?). Sieht aus wie Zigeuner. Oder Studenten”.

Leuke sfeer daar onder die Waalbrug in Nijmegen. Behalve deze pizzabakker is er ook muziek, kraampjes met alternatieve produkten, een mosselbakker, theater, dichters, yoga, magie, portretschilderen en nog zo wat. De alternatieve scene van Nijmegen bij elkaar.

Een aanrader voor iedereen op fietsafstand van Nijmegen die van een ongedwongen alternatief sfeertje houdt. Ze hebben zelfs een website:  De Kaaij