2004-01Enkele jaren geleden ben ik begonnen mijn aflossingsvrije hypotheek af te lossen. Vandaag heb ik weer 2000 euro afgelost. Met elke aflossing wordt mijn huis ietsje meer van mij en ietsje minder van de bank. Elke aflossing maakt dat ik met minder vrees de discussie over onder-water-staande huizen, dalende huizenprijzen, hypotheekrenteaftrek en woekerpolissen volg. Met elke aflossing voel ik me iets onafhankelijker en vrijer worden. Met elke aflossing word ik ietsje rijker.

Ik had destijds in 2008 helemaal zelf bedacht en uitgerekend dat aflossen een goed idee zou zijn voor mij. Even later kwam ik er achter dat het een trend aan het worden was, zeker in blogland. Woensdag heb ik bij de Emmaus tweedehands voor 50 cent het boekje gekocht van Gerhard Hormann: ‘Hypotheekvrij! Je huis aflossen in 10 simpele stappen’. Verschillende bloggers hadden gezegd dat dit boekje hen de ogen had geopend. Dat had het jaren geleden voor mij ook kunnen zijn, maar inmiddels staat er niet veel nieuws meer in. Ik kan het volgende week wel weer terugbrengen naar de Emmaus πŸ™‚

De aflossingsvrije hypotheek uit eigen beweging aflossen is volgens mij voor iedereen een goed idee.

De stappen die Hormann beschrijft zijn misschien wel simpel, uiteindelijk moet je ze wel echt zetten en volhouden. De stappen komen neer op: blijf rekenen, stop met shoppen, leef zuinig en duurzaam, laat je inspireren, houd rekening met tegenslagen, trek je eigen plan, doe alles anders dan je buren en geniet.

Precies, zo is het maar net. Simpel toch?

Advertenties