Vandaag is nacht van de nacht: het idee is dat vannacht zoveel mogelijk buitenlichten uit wordt gedaan, zodat het donker is vannacht. Ik ga zo een eindje lopen, want niets mooiers dan een donkere nacht.

Ik begrijp niets van al die buitenverlichting in Nederland. Op een wereldbolletje vanuit de ruimte brandt Nederland zo ongeveer door, zoveel licht straalt eruit.

Ik rijd liever op een donkere snelweg. Mijn ogen zijn dan rustiger; de verschillen zijn minder groot. In het donker rijden (met je eigen koplampen aan) is geen probleem, wel is het een probleem om eerst in licht en dan in donker te kijken. Dus elke straatlantaarn is een momentje hinderlijk voor je ogen. En elke tegenligger, maar daar heb je op een snelweg geen last van.

Ik heb 15 jaar in Afrika en Zuid-Amerika gewoond, en niets mooiers dan de sterrenhemel bij donkere nacht. De melkweg is super indrukwekkend, de dierenriem, de Magelhaense wolken, de planeten. In Nederland zie je hier en daar een ster, in Afrika zie je er miljoenen.

In Afrika kampeerden we altijd de dagen voor volle maan, met volle maan als hoogtepunt. De avond erna komt de maan een uur na zonsondergang op, en is het een uur pikkedonker. Dat is rond zes uur, en dat kampeert niet lekker, want dan wilden wij net gaan koken. Een boscamping in Afrika heeft geen buitenverlichting. Angstaanjagend donker was het dan, en oh wat voelden we ons dan klein en weerloos. Maar de week voor volle maan en met volle maan konden we ’s avonds bijna een boek lezen, zo helder was het dan. Koken bij maanlicht in een bos in Afrika, bestaat er iets mooiers dan dat?

Ik heb een geweldig idee: we doen hier in Nederland elke maand de nacht van volle maan alle buitenverlichting uit!

Zal ik daar een actie voor beginnen?