Gisteravond zag ik de indrukwekkende documentaire The Invisible Men. Hier in de bioscoop had Amnesty International een avond rond de documentaire georganiseerd, met vooraf een praatje van de Nederlandse componist van de documentaire en achteraf een paneldiscussie. Daar ben ik niet bij geweest.

De documentaire is gemaakt door een Israelische filmmaker, aangevuld met een internationale ploeg. Dat laatste wou hij perse, om te voorkomen dat hij van eenzijdigheid zou worden beticht.

In de documentaire staat een homoseksuele man (33 jaar) centraal. Zijn homoseksualiteit wordt door zijn omgeving in de Palestijnse gebieden niet geaccepteerd, en zijn vader had al eens geprobeerd hem te vermoorden. Zijn moeder was overleden, en hij maakt meerdere keren in de film duidelijk dat moeders meer begrip hebben voor hun homoseksuele zoons.

Goed, in de Palestijnse gebieden kan hij dus niet blijven, want de familie wil hem dood. Dus trekt hij steeds weer illegaal de grens over naar Tel Aviv in het Joodse deel van Israel. Daar is zijn homoseksualiteit een minder groot probleem, maar zijn verblijf zelf illegaal. Dus steeds weer wordt hij opgepakt en de grens over gezet terug naar de Palestijnse gebieden. Daar is hij zijn leven niet zeker, dus dan vlucht hij weer terug Tel Aviv in. Dat ging al tien jaar zo door.

Intussen leren we twee homoseksuele kennissen van hem kennen. De ene vraagt asiel aan naar Europa en krijgt dat ook. De tweede is veel jonger en bij hem kan je aan het uiterlijk, kleren, make-up, praten en gedrag zien dat hij een vrouwelijke jongen is, waar hij ook trots op is, maar wat hem nog veel meer moeilijkheden oplevert dan de hoofdpersoon.

De hoofdpersoon vraagt uiteindelijk ook asiel aan en gaat ergens in Scandinavie samenwonen met de eerste vriend. Wat er met de tweede jongere kennis is gebeurd zou ik hebben geweten als ik naar de paneldiscussie was gegaan.

En daar zitten ze dan, zonder familie, kennissen en baan in een koud donker land (de opnames in Scandinavie waren in de winter gemaakt) ver van alles wat hun dierbaar was. Want dat maakt de hoofdpersoon goed duidelijk: hij hield van zijn vader, van zijn familie, van Tel Aviv en van zijn eigen land en cultuur. Hij wilde niet weg, hij wilde dat zijn vader trots op hem was, en dat zou nooit gebeuren.

Drie verloren levens. Een indrukwekkende documentaire.