Meer staan, meer lopen, meer bewegen, meer doen. Dat is ongeveer de boodschap van David van Bodegom, specialist in veroudering. Ik lees het blad van de ANBO in de bibliotheek. Voor het eerst overigens, voel ik mezelf richting de doelgroep gaan?

Van Bodegom zegt dat ouderdom en zwakte niet samen hoeft te gaan, althans niet voor de meerderheid gezonde mensen. Om gezond oud te worden moet je zoveel mogelijk bewegen: mensen die meer bewegen hebben op latere leeftijd aantoonbaar sterkere botten en spieren.

Hij stelt dat je daar je leven en omgeving op in moet richten. Hij stelt een stabureau voor, zodat je minder zit.

Ik overpeins het artikel en kom tot enkele goede ideeen, die ik deels al toepas (ik heb bijvoorbeeld al een stabureau: post zoek ik bijvoorbeeld staande uit).

– een stabureau dus om post uit te zoeken. Ik zelf vind dat handig. Dan ben ik meer geneigd om papieren ook echt weg te bergen op de juiste plek. Elders las ik dat staan drie keer zo gezond is als zitten, dat het beter is meer te staan en te lopen dan een keer per week je af te beulen in de sportschool en dat huisvrouwen een heel gezonde levensstijl hebben door al dat poetsen en lopen.

– zoveel mogelijk fietsen en lopen;

– in de keuken handige veel gebruikte dingen hoger wegzetten. Haha, ik had dat eens gelezen in een boekje van mijn moeder, geschreven door een superslanke Amerikaanse huisvrouw, die als tip gaf om koffiekopjes en dergelijke zo hoog mogelijk weg te zetten zodat je steeds weer rekoefeningen moet doen. Nou, mijne staan laag, maar verder is mijn keuken niet echt handig en moet ik vaak bukken en rekken. Heel gezond dus.

– ik bewaar ook veel in de kelder en op zolder en loop zo heel wat trappen op en af;

– geen electrische blikopener en citruspers en dergelijke. Lekker zelf doen en bewegen;

– Volgens van Bodegom moet je kleine borden gebruiken, dan eet je minder;

– zet een stappenteller op je smartphone, dan wordt lopen een wedstrijd met jezelf. Helaas heb ik geen smartphone.

– poets je huis zelf schoon en onderhoud je tuin.

Nou ja, iedereen is anders, deze tips zijn niet voor iedereen. Iemand die slecht trap loopt kan beter niet zijn afwasteiltje in de kelder zetten. Maar gezonde mensen die zo lang mogelijk hun lijf gezond willen houden, moeten zoveel mogelijk bewegen, staan, lopen en doen.

Advertenties