Ik lig in bed een beetje bij te komen van een lange dag en ik besluit een stukje te haken aan mijn nieuwste knutselwerkje: een tas van superdik acrylgaren dat ik gisteren bij Zeeman heb gekocht. En wat zie ik: op het etiket staat dat dit garen Oekotex Standard 100 is: een keurmerk voor verantwoord ecologisch garen. Wow, en dat bij Zeeman voor 1,79 euro per bol.

Maatschappelijk bewust ondernemen raakt steeds verder verspreid, een goede zaak vind ik dat. Zo kreeg mijn favoriete supermarkt Hoogvliet kort geleden een prijs omdat ze van alle supermarkten hier in Wageningen de meeste biologische producten hebben. Ik herinner me nog goed dat ze daar schoorvoetend mee begonnen, als een van de laatste hier. Sneu voor de biologische speciaalzaken, maar uiteindelijk gaat de gemiddelde klant voor gemak en op deze manier neemt het aandeel bewuste productie alleen maar toe.

Voor ecologisch gecertificeerd breigaren hoef ik dus internet niet meer op. Ik vraag me af waarom Zeeman dit doet. Ik vermoed dat hun klanten niet erg letten op dit keurmerk, en dat de mensen die daarop wel letten niet bij Zeeman komen. Toch nemen ze hun verantwoordelijkheid.

Wel jammer dat het garen 100% acryl is. Morgen eens kijken of al hun garens gecertificeerd zijn.