Een simpele manier om wat geld te sprokkelen is het verhuren van een kamer. Simpel als je, zoals ik, een eigen huis en een slaapkamer over hebt en in een studentenstad woont. Ik heb op zolder twee kamers verhuurd. In de ene heb ik een keukenblok gemaakt. Op zolder wonen nu twee studenten. De badkamer en wc delen we met zijn allen.

Nee, dat vind ik niet vervelend: de privacy van een eigen badkamer doet me niets. Mijn zoons maken er een grotere troep van dan de studenten. Als ik soms op mijn beurt moet wachten om te douchen, den ik: om aan geld te komen kan ik mijn vrije tijd opofferen (post rondbrengen) of mijn privacy opofferen (een kamer verhuren).

Moeder heeft ook een student in huis (eigenlijk in een tuinhuis) en dat vind ik een fijn idee. Zo weet ik zeker dat er een beetje op haar gelet wordt. Moeder is 84.

Een kamer verhuren levert op jaarbasis behoorlijk wat sprokkelgeld op. Tot een bepaald bedrag (een kamer) is dat onbelast. Als je zoals ik meer binnenkrijgt met twee kamers, wordt dat gedeelte van je huis gerekend als je tweede huis en wordt dat belast in box 3. Dus ik heb eigenlijk twee huizen: een zolderappartement en een rijtjeshuis. Dat heb ik dan toch maar mooi bij elkaar gesprokkeld.

Een studente is frans. Enkele keren per week bakt ze allerlei geweldigs in mijn keuken. Nederlandse studenten hebben dat nog nooit gevraagd. Verder komen we elkaar tegen in het trappenhuis en wisselen niet meer uit dan de praktische zaken of ik vraag hoe een examen ging e.d. Een keer per maand maken ze het hele trappenhuis van voordeur tot zolder, de badkamer en de wc beneden schoon. De andere drie weken per maand doe ik dat.

Ik kan het iedereen aanraden. Ik was in mum van tijd gewend aan de mindere privacy. Sindsdien is het alleen maar gezellig.