Ik heb geen tandartsverzekering. Die heb ik ook nooit gehad, behalve als kind in het ziekenfonds bij mijn ouders. Steeds meer mensen zeggen hun tandartsverzekering op. Is dat slim?

Vorige week was ik bij de tandarts: ik vertelde hem dat ik niet verzekerd ben, dus dat ik wil weten wat hij doet en wat dat kost en of dat nodig is. Ik merk dat dit gewoner wordt, want vroeger kreeg ik dan steevast een preek hoe onverantwoord ik zou zijn. Hij heeft 5 minuten in mijn mond gekeken en twee rontgenfotos gemaakt. Daarop was niets bijzonders te zien, dus ik was weer klaar voor een jaartje. Zo gaat het al 30 jaar, hoewel dit pas de tweede keer is dat ik rontgenfotos laat maken. Zoon2 was voor me aan de beurt, en bij hem zag de tandarts niets met zijn ogen maar op de fotos kwamen toch drie kleine gaatjes tevoorschijn die anders waren uitgegroeid. Toch wel nuttig dus. Kosten? Het consult kost 20 euro, twee fotos 30 euro, samen 50 euro.

Maar… ik ben al een paar jaar niet naar de tandarts geweest en er zat nogal wat tandsteen. Dus nu ook naar de mondhygieniste, kosten 80 euro. Opgeteld tandarts en mondhygieniste 130 euro.

Hoeveel kost een tandartsverzekering en wat vergoet die? Ik lees de polis van Interpolis GebitActief (250 euro) door. Die kost 154,20 euro en dekt tot 250 euro zowel tandarts als mondhygieniste 100%.

Dus: de tandartsverzekering is duurder dan een jaarlijks bezoekje aan de tandarts plus mondhygieniste. Ik zet jaarlijks wat geld in een spaarrekening voor ‘onverwachte kosten’ en ik denk dat ik voordeliger uit ben zo. Vor mensen met goede gebitten is dit denk ik slim. Maar wellicht voor iedereen. Immers, die verzekering vergoedt jaarlijks maar tot 250 euro terwijl mijn spaartpotje inmiddels een behoorlijk bedrag bevat.