Een beetje laat, maar vandaag ben ik eindelijk begonnen aan het maken van kerstkaarten. Om daarna snel weer te stoppen, want ik heb geen goede papierlijm. Mijn plan is om uit het kerstmagazine van de supermarkt plaatjes van lekker wintereten te knippen, die op een kaart te plakken, en dan wat geurige kruiden erbij plakken zoals een laurierblad, kaneel of steranijs. En een drup geurige olie, want de specerijen zullen wel niet genoeg geuren.

Het aantal verstuurde kerstkaarten is dit jaar een tiental miljoen minder dan vorig jaar. Het wordt velen te duur. Klopt, dat is het voor mij al jaren, daarom maak ik ze zelf en breng ze zoveel mogelijk zelf rond. Maar dan nog: Nederlanders zijn Europese kampioen kerstkaarten versturen, met gemiddeld 40 kerstkaarten per huishouden en 90% van de huishoudens die kerstkaarten verstuurt.

Maken en versturen is leuk, ontvangen ook. Tot nu toe heb ik er vijf binnen. Hmm, mijn vrienden behoren blijkbaar tot hen voor wie het leven te duur aan het worden is. En dan reken ik het kaartje van de krant ook nog mee.

In Duitsland wordt inmiddels 35% van de kerstkaarten online verstuurd. Nou, daar vind ik niets aan. Die print ik niet uit. Ik houd van echte kerstkaarten die ik kan ophangen.

Wat doen jullie? Kerstkaarten of niet? En wat vind je van kerstkaarten per e-mail?

Advertenties