Wandelen is goedkoop, gezond en duurzaam. Een voordeel van Nederland is dat je echt overal kunt komen. Een groot verschil met andere uitgestrektere landen, met weliswaar grotere natuurgebieden, maar zonder wandelpaden erdoorheen.

Met Vriendin ga ik wandelen bij het Kootwijkerzand. We volgen een wandeling uit een boekje van Gerrit de Graaff: Verrassende natuurgebieden op de Veluwe. Ik waarschuw Vriendin van te voren dat de wandelingen soms moeilijk te volgen zijn, bovendien is het boekje 10 jaar oud. Een tweede voordeel van Nederland, echt verdwalen waarbij je een week verdwaasd rondloopt is niet mogelijk.

Wij op weg en we genieten. De wandeling volgt geen paaltjes en geen roodwitte strepen. We klauteren over een berg boomstammen die een pad afsluit. Na twee jeneverbessen – eerst een mannelijke, dan een vrouwelijke – gaan we rechtsaf. Bij een eik met drie stammen moeten we rechtsaf een smal paadje in. We zoeken wat in de rondte en zien een oude eik waarbij twee stammen duidelijk afgezaagd zijn. Dan moeten we op een foto in het boekje kijken, want volgens De Graaff is die plek lastig te omschrijven, en daar een onduidelijk pad in. De foto is in het voorjaar genomen, en nu is het kerstmis, maar het lukt. We voelen ons echte padvinders. Bij de inleiding stond dat we een verrekijker mee moesten nemen om een bepaald punt te vinden. Die hebben we niet bij ons, maar gelukkig blinkt de metalen kijkkast – voor de kenners van de omgeving: met dias over een ondergestoven dorp – in de verte in de ondergaande zon. Onderweg lezen we wat De Graaff vertelt over het gebied: over jeneverbessen, eeuwenoude hakhoutbossen, een spoordijk, het ondergestoven dorp, kraaiheide.

Een prachtige wandeling.

Advertenties