Met een collega-raadslid van GroenLinks heb ik een winkel duurzaam weekend georganiseerd hier in Wageningen. Vorig jaar voor het eerst, met een duurzame modeshow, een pimp-je-Tshirt middag voor kinderen en een foldertje met winkels in het centrum die iets met duurzaamheid hebben.

Dit jaar weer zoiets, maar nu met een boekje erbij met daarin 37 winkels die duurzame producten verkopen. Van biologische wijn, brood-van-gisteren, tweedehands kleren, superverantwoorde meubels, made-by kleren, tapijten van verknipte Perzen, vintage huisinrichting tot fair-trade koffie en ga zo maar door. Een wereld ging voor ons open, wat is er veel als je goed zoekt! De winkeliers deden graag mee en zagen het als een actie waarmee allerlei soorten binnenstadswinkels samen kunnen optrekken en Wageningen smoel kunnen geven tegenover de grotere centra Ede en Veenendaal.

Collega en ik kunnen bijzonder goed samenwerken en denken grotendeels hetzelfde. Maar we zitten bij verschillende partijen. Waarin verschilt de benadering van onze partijen PvdA en GroenLinks?

Opvallend vond ik de reactie van enkele principieel-duurzamen die het niet passend vonden om ook winkels op te nemen die niet 100% duurzaam zijn maar alleen een paar dingetjes in hun collectie hebben. En dat was nou precies mijn inzet: ik wilde het boekje niet beperken tot de usual-suspect winkels, en juist de winkels die zelf best geloven in duurzaamheid, hun nek uitsteken en voor hun producten nog een klantenkring zoeken, de gelegenheid te geven zich te presenteren. Ik wil juist laten zien hoeveel er is, ook bij niet-alternatieve winkels. Collega en ik vonden elkaar snel in deze benadering.

Wie duurzaamheid belangrijk vindt en een bril zoekt, redt het niet met een folder met daarop de biologische slager en de kringloop. Er is hier geen duurzame brillenwinkel, maar wel een brillenwinkel die ook hele mooie superduurzame brillen heeft, van hergebruikt plastic en van duurzaam hout bijvoorbeeld. Prachtige designs en van alle keurmerken voorzien. Die winkel staat nu dus in ons boekje.

Het boekje tekent mijn benadering van duurzaamheid. Ik wil de drempel verlagen zodat meer mensen duurzame keuzes maken. Typisch PvdA.

Ik ben benieuwd naar jullie reactie.

 

 

 

 

Advertenties