“Het beste duurzame kledingkoopgedrag is toch wel als je al je kleren tweedehands koopt”, vertrouwt iemand me toe.

Tweedehands kleding kopen lijkt superduurzaam, maar er zit wel een haakje aan. De hoeveelheid tweedehands kleding in Nederland is ongelooflijk. Ik mocht eens een kijkje nemen in het kledingmagazijn van een Kringloopwinkel, en daarmee kon je een olietanker vullen. Het meeste was niet bruikbaar voor de Nederlandse markt, werd verscheept, verwerkt tot vierkante lappen voor garagebedrijven of verwerkt tot papier.

Je kledingkast uitmesten en je zooi afleveren bij de Kringloop zou betekenen dat je duurzaam bezig bent. Vaak is het een excuus om weer nieuwe zooi te kopen. Iemand anders koopt jouw zooi bij De Kringloop, en die voelt zich ook superduurzaam, dus kan ook wekelijks zijn slag slaan.

Kleding van slechte kwaliteit is nooit duurzaam, Kringloop of Zeeman om het even. Je houdt een verspillende en milieuvervuilende industrie vol misstanden in stand.

Overigens vind ook ik bij de kringloop soms mooie kleding van goede stof: goede overhemden, een wijde rok van stevige katoen: zulke stof kan ik zo weer gebruiken. Gespecialiseerde tweedehands kledingwinkels verkopen alleen goede kleding: verantwoord gemaakt en van goede kwaliteit. Die gaat jaren mee en blijft mooi. Dan is hergebruik zinvol.

Advertenties