Ik ben aanwezig bij een informatieavond over de wijk Patrimonium die wordt afgebroken en weer opgebouwd. Het is een oude tuindorpwijk met kleine arbeiderswoningen die nu verouderd zijn. De wijk ziet er gezellig uit, veel groen, veel bankjes in voortuinen, knusse huizen.

De nieuwe wijk gaat lijken op de oude, de huizen worden gebouwd in tuindorp-stijl maar groter, moderner en duurzamer. Bovendien kan iedereen die dat wil terugkeren in de wijk. Goed plan dus.

Het proces loopt al 3 jaar en gaat nu echt beginnen. De eerste bewoners zijn al verhuisd daar hun wisselwoning. In de raad moeten we nog het stedebouwkundig plan, het beeldkwaliteitsplan en het bestemmingsplan vaststellen. Dikke documenten vol aantrekkelijke plaatjes, veel tekst en regeltjes. Tja dat is onze taak. Goed dat er ook avonden worden georganiseerd voor ons waar mensen aan het woord komen. Ook ben ik de wijk in geweest, aanbellen bij mensen en praten maar.

Wat een emotie. Mensen die al 50 jaar in hun huis wonen, families waarvan drie generaties in de wijk wonen. Iedereen moet weg, alles wordt gesloopt. Maar de meesten staan wel achter het plan. Knap dat de ontwikkelaars, gemeente en de woningbouwcorporatie, dat voor elkaar hebben gekregen.

Er zijn 40 wijkavonden georganiseerd totdat iedereen echt iedereen op de hoogte was. Het plan is samen met de bewoners getekend. Elke bewoner wordt zo vaak bezocht als nodig is. Een ouder echtpaar van wie de man ineens overlijdt: de vrouw wordt ondersteund in haar emotie dat hun huis, waar haar man zo tastbaar is, wordt gesloopt. Er wordt een overblijftuin ingericht voor dierbare tuinplanten.

Het is een goed plan, het is een zorgvuldig proces geweest, de overgrote meerderheid van de bewoners staat erachter. Maar ook bij dit plan komen bij mij geluiden binnen van tegenstanders. Logisch, wie eens is,laat zich niet horen. Tegenstanders schrijven brieven, e-mails, verzamelen handtekeningen. Het is hun laatste kans.

In een democratie houd je juist rekening met de minderheid. Politiek is keuzes maken en ik kies voor dit plan. Kan ik 5% tegenstanders zomaar wegvegen als onbelangrijk?