Rutte noemt in de Volksrant een lijstje van vijf zaken waartoe de Europese Unie zich moet beperken. Het lijstje van Samsom is nog korter: “de eerste, tweede en derde prioriteit van Europa zou meer werk, goed werk en eerlijk werk moeten zijn,” zegt Diederik Samsom in reactie op het lijstje van zaken waartoe Europa zich volgens Mark Rutte moet beperken.

Volgens Samsom moet Europa zich juist niet beperken tot alleen maar meer markt. Samsom: “Europa moet juist ook weer durven investeren. Bijvoorbeeld in een nieuwe energievoorziening. Een energiemarkt alleen gaat de problemen niet oplossen. Nieuwe energiebronnen als zon en wind wel. Dat levert banen op en maakt Europa onafhankelijker. De PvdA wil een prioriteitenlijst waarmee Europa meer van mensen wordt. Niet van markten.”

Rutte stelt dat Europa zich moet beperken tot: interne markt, minder regels, meer vrijhandel, één energiemarkt, en als vijfde de aanpak van misstanden op de gezamenlijke arbeidsmarkt. Toch knap dat Samsom inmiddels Rutte overtuigd heeft van die laatste prioriteit.
Hierbij mijn lijstje:

  • meer, goed en eerlijk werk;
  • eerlijke gezamenlijke arbeidsmarkt;
  • verduurzamen economie;
  • toekomstbestendige samenleving;
  • gezamenlijke aanpak excessen banken en internationale bedrijven.

Tips voor een beter lijstje? Wat zou Brussel volgens jou wel en niet moeten doen?