Afgelopen weekend was ik in Dokkum waar mijn oom (92) in het oude centrum woont. De straatjes zijn zo smal dat er geen vrachtwagen doorheen kan dus ook geen klikos opgehaald kunnen worden. Centrumbewoners brengen hun afval weg naar verzamelpunten. Zoals elders de glasbakken normaal straatbeeld zijn, zo staan in Dokkum in het centrum ook verzamelpunten voor restafval (inclusief plastic want dat scheiden ze daar nog niet).

Terwijl zijn vrouw (nee, niet mijn tante) en ik hun hondje uitlieten vroeg ik hoe Dokkumers het vinden om al het afval weg te moeten brengen (glas, papier en rest). Ze vond het geen probleem, niemand vond het een probleem, bovendien kon het toch niet anders. Ik vertelde dat de proef in Wageningen nogal wat weerstand opwekt. Ze zag het probleem niet. “Mensen vinden elke verandering lastig. Gewoon doordrukken, die weerstand houdt vanzelf op”.

Ze hebben geen enkele kliko, ze brengen al het afval gewoon regelmatig weg. Ik zou ook niet weten waar ze die klikos zouden moeten neerzetten: hun binnentuin is twee meter breed en ongeveer zes meter diep.

Enige tijd geleden blogte ik hier over deze proef in Wageningen en vroeg naar reacties. Er kwamen heel wat reacties, maar niemand had ervaring met het zelf wegbrengen van restafval (dus niet grof vuil, maar het gewone afval). Er zijn vast veel meer stadjes zoals Dokkum met smalle straatjes waar geen vuilniswagen komt. Met huizen met hele kleine stadstuintjes waar je liever niet drie klikos in bergt.

Als het hier zou kunnen, zou ik ervoor kiezen. Wat jullie?

Advertenties