De gemeenteraad van Wageningen bespreekt allerlei nadere regels rond de jeugdhulp en zorg die per 1 januari 2015 onder de verantwoordelijkheid van de gemeente gaan vallen. Wat betreft privacy van persoonsgegevens krijgen we twee opties voorgelegd:

  1. Klant moet van te voren toestemming verlenen dat hulpgevende instanties zijn gegevens in kunnen zien, en als Klant die toestemming niet verleent, krijgt hij in principe geen zorg;
  2. Klant verleent niet niet van te voren toestemming, hulpgevende instanties kunnen zijn gegevens sowieso inzien.

Dit vind ik wel bijzonder zwart/wit, en gelukkig vele andere raadsleden met mij. Ik begrijp de noodzaak van gegevensuitwisseling wel: wil er een goed zorgplan komen voor Klant, moeten de juiste personen wel zijn gegevens hebben.  Maar om nou alles maar op tafel te gooien….

We puzzelen binnen de PvdA heel wat af en komen met een vrij nieuw begrip: digitale autonomie. Dat wil zeggen dat Klant alleen toestemming verleent aan de persoon met wie hij te maken heeft binnen een organisatie, en niet aan de hele organisatie.  Dat lijkt ons een hele verbetering van het voorstel. Andere gemeentes experimenteren hier al mee.

Een vraag aan jullie: hebben jullie wel eens te maken gehad dat je je privacy geschonden voelde door zorginstellingen, en wat vind je van ons voorstel?

 

 

Advertenties