Als je echt nooit meer onbezorgd boodschappen wilt doen bij de supermarkt, moet je dit boek beslist lezen: Supermarktleugen van Jorg Zipprick.

Het is een 160 bladzijden lange opsomming van alles wat er fout is in de supermarkt. Hoe een supermarkt slim is ingedeeld en met geuren en kleuren je tot kopen verleidt.  De versgebakken-brood-geur bij de broodafdeling komt niet van het brood, maar uit een verstuiver. Bij de vleesafdeling is het licht een beetje rood, dan lijkt het vlees verser. Bij de meeste supermarkten loop je tegen de klok in, dan loop je langzamer. Mandjes worden zwaar, dus krijgen ze wieltjes, dan koop je meer.

Het boek is een grote aanklacht tegen supermarktvoedsel. Het gaat echt langs alle afdelingen en beschrijft de nepheid en valse beloftes. In kalfsleverpastei zit geen kalfslever, wel varkenslever en kalfskop. In surimigarnalen zit geen enkele garnaal: surimi is fijngemalen visresten en dat kan je elke vorm geven. Vergine olijfolie: alle olijfolie wordt nu in een keer geperst dus er bestaat geen tweede persing meer dus alle olijfolie is vergine (vergine olie is olie van de eerste persing). Extra-vergine is onzin. Blikjes met ‘wilde zalm’ bevat niet onze inheemse zalm maar een bultrugzalm uit de Stille Oceaan die veel goedkoper en inderdaad wild is.

Additieven, hulpstoffen, E-nummers: het boek klaagt ze allemaal aan. Carrageen is E-407. Maar mensen die bewuster inkopen willen geen E-nummers, en dus staat er bij de bewustere voedingswaren ‘met zeewierextract’.  In smaakjesthee zit geen perzik, bergamot etc, al die smaakjes zijn kunstmatige aroma.

Nou ja, ik kan nog 160 bladzijden doorgaan. Veel was me wel bekend, zoals die smaakjesthee (van Pickwick bijvoorbeeld) die ik zo ontzettend vies vind en die je echt overal krijgt in kleine zakjes.

Een goed boek voor iedereen die ervan houdt bij verjaardagen de discussie aan te gaan over voedsel en zich wil wapenen met feiten en argumenten. Voor de andere mensen is het boek te saai en taai.

Advertenties