Vandaag eet ik zalm. Ik koop bij de supermarkt een pakje diepvries wilde zalmfilet van Vis Marine met MSC-keur: gercertificeerde duurzame visserij.
Nu ben ik wel heel benieuwd wat hier voor vis in zit, want enkele weken geleden heb ik het boek Supermarktleugen hier besproken, en daarin werd gezegd dat wilde zalmfilet niet de bij ons bekende zalm (Salmo salar) is.

Maar ik heb geen bril bij me in de supermarkt, en die lettertjes op de doosjes worden steeds kleiner 🙂

Inderdaad, geen Salmo salar, maar Oncorhynchus keta zit erin, oftwel chumzalm. Die wordt gevangen in de Grote Oceaan. Tot zover vind ik het geen probleem, als die vis lekker is en duurzaam gevangen wordt is dat wat mij betreft prima. Maar wilde zalm op het pakje suggereert onze zalm, maar dan niet gekweekt maar wild. Toch?

Goed, wat staat er nog meer in Wikipedia? Chunzalm wordt niet erg gewaardeerd voor consumptie. De prijzen liggen lager dan voor andere soorten zalmen. In Japan wordt chumzalm wel veel gebruikt voor sushi.

Ik maak mijn zalm klaar en proef: inderdaad, die smaakt helemaal nergens naar, alleen naar de zout en peper die ik erop heb gestrooid.

Hmm, volgende keer toch eens mijn bril meenemen en op zoek naar lekkere zalm.

Advertenties