Minister Schultz wil dat Nederland proeftuin wordt voor experimenten met zelfrijdende autos. Weer een beroepsgroep die uitsterft: chauffeurs.

Minister Asscher stelde vorige week dat de automatisering veel banen gaat kosten, en prompt verschenen in de kranten cijfers over diverse beroepen die als eerste slachtoffer zijn.

En uiteraard verschenen ook de reacties van anderen die wijzen naar de geschiedenis: de industriele revolutie heeft geen banen gekost maar juist opgeleverd. Klopt. Maar de textielindustrie is wel uit Nederland weg omdat het elders goedkoper kan. En dat is de tendens van nu: het moet steeds goedkoper, en onze arbeid is duur.

Ik ben het met Asscher eens. Ik zie sinds 2008 overal efficientieslagen, en ik geloof niet dat als de crisis voorbij is, er ineens weer minder efficient gewerkt mag worden. Ik zie bedrijven vooral bezuinigingen op arbeid, mensen worden vervangen door computers.

Aan de andere kant komt er steeds meer werk bij, onbetaald werk. Zorgtaken bij ouderen, vrijwilligerswerk in een ziekenhuis, conciergetaken op scholen: werk dat eerst betaald werd wordt nu gratis gedaan. Ja, vooral door vrouwen. Nog even en er zitten een miljoen mensen in de bijstand die allemaal heel nuttig vrijwilligerswerk doen. Er is zoveel behoefte aan vrijwiligerswerk, en juist mensen zonder betaalde baan hebben daar tijd voor.

Dat is een kans! Vrijwilligerswerk zou betaald moeten worden, want het is te gek dat de hele samenleving de bijstand betaald voor iemand die in een ziekenhuis of school geweldig nuttig werk verricht. Dat moet anders kunnen.

Arbeid is veel te duur, en dat is raar want we willen er veel van: het is een kostbaar en zeer gewenst goed. De belasting op arbeid moet drastisch omlaag. En dat is geen VVD-geluid, want juist niet de hoge belastingschaal moet omlaag, maar de lage schalen. De lage schalen zijn de beroepsgroepen die geautomatiseerd, wegbezuinigd en naar goedkope landen verplaatst worden. We hebben niet meer arbeid op het niveau van management nodig maar juist op vloerniveau. Dus de lage belastingschalen moeten omlaag, zeker voor de werkgevers. Zodat het weer goedkoper wordt om een kassa te bemensen dan om er zelfkassa neer te zetten.

Advertenties