Gisteren: buiten hagel, wind, koud, nat. Binnen zo’n middag in de kerstvakantie waarin gepuzzeld en gescrabbeld wordt, met chocomel erbij en de houtkachel aan. Maar dan niet in de kerstvakantie, geen puzzel en scrabble en zonder chocomel en houtkachel. Maar wel: Bionicles!

Bionicles waren tien jaar geleden geweldig speelgoed voor jongens van tien jaar. Het is een heel leger van stoere poppen van Lego. Zoon2 had er een stuk of 40. Dat is veel, ik weet het, maar wij woonden toen in Afrika en dit waren gemakkelijke cadeautjes die je ook in Zuid-Afrika kon kopen, en ik sloeg er elk jaar gewoon een aantal in voor diverse momenten dat er weer een cadeautje gegeven kon worden. Hij kon er uren, dagen, maanden mee spelen. In elkaar, uit elkaar, andere combinaties, dan weer een paar superpoppen, dan weer een leger kleintjes. Alles kon, alles paste, alles was mogelijk. Ik genoot ervan.

Maar Zoon2 speelt er niet meer mee, vindt ze stiekem nog wel leuk natuurlijk. We hebben vier kisten vol, drie met de lege plastic bussen en een met losse stukjes. We besluiten daar weer poppen van te maken.

Wat volgt is een heerlijke knutseldag. Ik geniet, Zoons hebben plezier, het is gezellig. Het restultaat is een tafel vol Bionicles. Wat nu?