Een van de leuke dingen aan WordPress is dat je onderdeel bent van een blog-gemeenschap. Dat je kunt zoeken op trefwoorden, soortgenoten kunt vinden, gelijkgestemden kunt volgen. Dat je een beetje in de rondte kunt lezen, blogs lezen die je nooit gevonden zou hebben tijdens de middeleeuwen van internet, zo’n tien jaar geleden, toen velen (ook ik) een eigen website gingen opzetten die vervolgens door niemand gelezen werd.

En zo zoek ik ín wordpress weer eens op consuminderen, besparen, huishouden, en kom weer allerlei pareltjes tegen. Bijvoorbeeld het blog van wijkopenniets: zij is van plan om een jaar lang niets te kopen!!! Wow!

Consuminderen lijkt steeds meer mainstream te worden. Van een duister hoekje waarin enkele muurbloempjes zaten die werden uitgelachen door de dansers op de vloer, zijn we gegroeid tot een serieus te nemen deel van de economie. Minder kopen, minder hebben en meer genieten van het leven. Dat is ongeveer de grote gemene deler van al die bloggers die opruimen en minder kopen. Geld besparen en ruimte maken in huis en hoofd. Je realiseren dat spullen niet leiden tot geluk.

Voor mij is de belangrijkste reden om te consuminderen het besef dat ons westerse consumptiepatroon nooit tot een duurzame toekomst kan leiden.