In mijn voortdurende streven om steeds minder wegwerpspullen te gebruiken, kijk ik al langer naar mijn keukenrol. We gebruiken een keukenrol per week denk ik. We gebruiken ze voor van alles, ik vooral als zakdoek en Zoons als keukendoekje. Kan dat anders? Vervangen door stoffen zakdoeken en stoffen keukendoekjes kan natuurlijk. Maar stoffen zakdoeken heb ik niet, stoffen keukendoekjes wel, van die bekende gele. Die gebruik ik ook dagelijks en was ik vele keren uit, maar op een gegeven moment zijn die ook op. De ouderwetse katoenen doekjes vind ik een slecht alternatief. Dus?
Op mijn stapel lappen-waar-nog -wat-mee-moet ligt ook een oud stretch hoeslaken. Superslechte kwaliteit: als die een dag op een bed ligt, ligt aan weerszijden een deel van de matras bloot. Ik besluit dit hoeslaken te verknippen tot doekjes. Als afwerking denk ik dat een simpele zigzag genoeg moet zijn.
Ik knip het elastiek en de vier naden in de hoeken er vanaf. Wat overblijft is een rare lap, de ene kant is twee keer zo breed als de andere. Wat een slecht spul, hier zit geen model in. Ik verknip het onding tot 32 scheve doekjes en heb absoluut geen zin om tijd te verspillen aan zigzaggen.
Dat was allemaal gisteren, gisteravond heb ik er al twee gebruikt als keukendoekje en die vandaag gewassen. Dat valt me niets tegen. Als zakdoek zijn ze wat te dik.
Zo, een slecht hoeslaken minder en 32 handige doekjes erbij. Nu Zoons overtuigen om ze te gebruiken: in plaats van papier, een doekje pakken, gebruiken, en in het mandje gooien naast de kelderdeur.