Op twitter wordt V&D behoorlijk afgemaakt. Iedereen wil wel vier maanden geen huur betalen, lekker makkelijk. Geen verhuurder die daarmee akkoord gaat.
En toch….
Winkels in de binnenstad verkopen steeds minder, maar hun eigen huur gaat niet omlaag. Integendeel, en die huren zijn niet niks. Hier in Wageningen heb ik wel eens een rondje gedaan langs de Blokker, schoenenzaak, boekwinkel, slager en gevraagd naar de hoogte van hun huur. Die lopen uiteen van €4000 tot €10.000 per maand. Daar moet je heel wat boeken, brillen, pannen en worsten voor verkopen, en dan heb je nog niets verdiend. Geen wonder dat kleine eenmanszaken het niet volhouden.

Steeds meer winkels stoppen ermee. Op twitter wordt hard geroepen dat V&D uit de tijd is, hopeloos ouderwets, alleen gebloemde wikkeljurken en leggings verkoopt. Wat een flauw gekanker, waarschijnlijk van mensen die er nooit komen. Voor veel binnensteden zou het niet best zijn als de V&D verdwijnt. Het zijn levendige trekkers op A-lokaties.

Ik lees wie de eigenaren van hun monumentale panden zijn. Nou, met de meesten van hen hoef je niet echt medelijden te hebben. Ik ben blij dat V&D de hoge huren in stadscentra durft aan te kaarten, huren die zijn vastgesteld in tijden dat de markt en toekomstverwachting heel anders was. Ik wens winkels en verhuurders vruchtbare onderhandeling toe en ik hoop dat ze uit de malaise komen. Voor de collegawinkels in de buurt, de klanten en niet op de laatste plaats voor de tienduizenden wernemers.