Ik bel de Consumentenbond. Na een uitgebreid keuzemenu en drie minuutjes wachten krijg ik een vriendelijke man aan de lijn. Mijn abonnement is een paar seconden later stopgezet per eind februari.

Wow, wat een service. Dat was enkele jaren terug nog heel anders. Hoe simpel was het om een lidmaatschap of abonnement aan te gaan, en wat een ellende om het stop te zetten. De wet is veranderd, goede zaak.

Sportscholen en loterijen zijn nog steeds berucht helaas. Zo simpel om je postcode te “activeren” maar deactiveren is er niet bij. Daardoor heeft Moeder meerdere postcodeloten: ze wordt opgeroepen om haar postcode te activeren en gehoorzaam als ze is doet ze dat trouw, en oeps, weer een lot erbij. Sluw.

Maar tijdschriften en lidmaatschappen op organisaties als de Consumentenbond en Natuurmonumenten opzeggen is wel echt gemakkelijker geworden. Of hebben jullie andere ervaringen?