Sinds onze trip naar Berlijn eten Zoon3 en ik vegan. Is dat moeilijk? Hier onze ervaringen:

Dierenleed weggooien is nog erger dan dierenleed opeten, dus we maken onze niet-vegan voorraden eerst op.

Soms heb je nauwelijks keuze. Na de laatste raadsvergadering waren er stukjes worst en kaas als hapjes. Ik had honger na 4 uur vergaderen, en heb een stukje kaas gegeten.

Sommige producten lijken vegan maar zijn het misschien niet. Maar ik heb geen bril op bij het boodschappen dien, dus dat merk ik thuis pas. Dan blijkt er melkpoeder in de speculoos en ei in de macaroni te zitten. Nou ja, we maken het op en kopen het niet weer.

Verder moet je een beetje wennen. Geen gesmolten kaas over de lasagne, geen pannekoek met ei, geen creme fraiche door een sausje, geen kaastosti. Maar voor vrijwel alles is er een vegan alternatief. Wij hebben een aantal van die alternatieven ingekocht, en proberen alles uit. Gelukkig is er internet. We eten heel lekker.

Tenslotte: van sommige principes zijn we niet overtuigd. Waarom geen honing? Die diertjes leven en wij eten hun honing op. Nou en? Wij houden het voorlopig op geen vlees en geen zuivel. Met als overtuigende reden dat zuivel en vlees twee producten zijn van dezelfde industrie. Want hoe denk je dat een koe aan dr melk komt? Omdat ze een kalfje heeft gekregen uiteraard. Dus als je dat kalfje niet wilt, moet je de melk ook niet willen. 

Eet iemand van jullie vegan?