Examen doen in je beste vak op het VWO en in je slechtste op het VMBO. Het klinkt zo logisch maar het kan in Nederland niet. Op sommige scholen kun je vakken op verschillend niveau volgen, maar je uiteindelijke diploma is je laagst behaalde resultaat. Deze verspilling van talent kaart Paul Rosenmöller vandaag in de Volkskrant terecht aan.

Het heeft de schoolcarrière van Zoon3 genekt. Op zijn achttiende gedemotiveerd afgehaakt.

21 is hij nu en zonder zin om iets te doen. Een harde jongen die niet van plan is om het jou gemakkelijk te maken. Door mensen in de steek gelaten en beschadigd. Maar de weinigen die doordringen en zijn vertrouwen weten te winnen en hem daarna niet teleurstellen, weten dat je op hem kunt bouwen. Die je niet slijmt met gladde praatjes en geen loze dingen belooft.

Maar daar had ik het niet over: hij is dyslectisch. Zo dyslectisch dat het volgens zijn school niet mogelijk zou zijn Nederlands te halen op VMBO-2 niveau. Hij is verder superslim, en mocht B-vakken op HAVO en VWO niveau volgen, maar een diploma zat er niet in. Kansloos, zei zijn school.

En toen is hij gestopt.

Krijg dat maar weer eens goed….