Ik word helemaal draaierig bij het lezen van reacties als er weer vluchtelingen zijn overleden op hun vlucht.

Mensen vluchten voor oorlog en geweld en zouden hier welkom moeten zijn. Zoals Nederland in 1914 meer dan een miljoen Belgen heeft opgenomen die op de vlucht waren voor de oorlog waar hun land in verzeild raakte. Zoals Joden in 1939 en 1940 in gammele bootjes de overtocht naar Engeland maakten. Duitse Joden de grens overtrokken naar Nederland, en hier werden teruggestuurd naar Duitsland, immers een bevriende natie. Ooh schande en schaamte die we nu liever vergeten.

Als er nu hier een oorlog uit zou breken, zouden we massaal wegtrekken naar veilige oorden, naar Zweden, Afrika of waar dan ook. Desnoods halen we de VN erbij als andere landen ons zouden terugsturen.

Oke, ik weet het, er zijn ook arbeidsmigranten. Gelukzoekers, op zoek naar werk en een nieuw bestaan. Zoals Nederlanders jaren terug op zoek gingen naar werk in Canada, de VS, Australie, Nieuw Zeeland, Zuid Afrika en andere gebieden met veel ruimte en weinig mensen. Die paar mensen schoven we aan de kant en we begonnen onze boerderijen.

Maar wat wij opeisen voor onszelf, gunnen we anderen niet.

Advertenties