Vroeger moet het zo ongeveer gegaan zijn:

Vrouwen naaiden (met de hand) jurken met lange wijde rokken van vele meters stof. Die stof was mooi en duur. Van de grotere knipresten werden kinderkleren genaaid. De kleinere resten werden verknipt tot driehoekjes, vierkantjes en zeshoekjes. Daarvan werd een lappendeken genaaid. Lapjes die zelfs daarvoor te klein waren, werden in stukjes gescheurd en konden nog dienen als kussenvulling.

En nu? Een lappendeken heet nu patchworkdeken, of een quilt als je hem doorstikt. Ik lees over stoffenwinkels die gespecialiseerd zijn in quiltstoffen en zie een website met interactieve kaart van die winkels in Europa. Iedereen mag natuurlijk zelf weten waarmee hijzij knutselt, maar met hergebruik heeft dit niets van doen.

Maar heeft het zin de laatste restjes stof te verknippen tot  vierkantjes, en dan de nog kleinere restjes als kussenvulling te gebruiken? Nee, ik denk dat die tijd voorbij is. Een plaid kost 4euro, kussenvulling heb je niet jaarlijks nodig. Die tijd is geweest. Ik wens de quiltsters een fijne hobby toe.