Mijn eigen stukjes van deze week en vooral de reacties erop stemmen me tot nadenken. Wat doe ik wel en wat doe ik niet? Wat is een leuke hobby en wat hoort bij een duurzame invulling van mijn leven?

De aanleiding is mijn nieuwe vaardigheid: lingerie maken  (leuk om heimelijk iets heel moois te dragen dat niemand ziet). Dat gecombineerd met een gesprek met Moeder over een vriendin die aan de lopende band quilts naait. Ik ben niet echt geschikt om me op een ding te focussen, ik doe van alles en vind vele dingen leuk. Ik zie dat niet als zwakte, ik zie dat als zoveel mogelijk zelfvoorzienend leven. en ik heb geen tientallen quilts nodig.

Ik wil niet jaarlijks tientallen BH’s maken of 26 paar sokken breien (echte sokkenbreisters halen makkelijk een paar per twee weken) of elke twee maanden een trui. Ik wil maken wat ik nodig heb en niet meer, en dat op een duurzame manier. Daarover ben ik aan het nadenken. Wat wel en wat niet?

Het bewaren van de kleinste knipresten om daarmee kussenvulling en jaarlijks een quilt te maken is dus afgevallen. Wel bewaar ik de kleinste resten sokkenwol en maak daarmee mooie restjessokken.

Hierbij wat dingen die ik in principe zelf maak:

  • jam: 26 potten per jaar (maar dit jaar komt daar niets van, de bramen smaken nergens naar, ja naar water)
  • chutney, appelmoes en andere heerlijkheden: jaarlijks een paar potten is genoeg
  • sokken: voor ieder gezinslid een paar sokken, voor mij twee paar
  • trui of vest: elk jaar een trui of vest moet genoeg zijn
  • lingerie: elk half jaar een setje
  • pyama: elk jaar een nieuwe vind ik wel fijn
  • boodschappentasje: naar behoefte, misschien dat een simpele tas een jaar mee gaat?

Het rijtje is langer: ik naai (scheur :)) ook mijn eigen zakdoeken, keukendoekjes en nog veel meer. Ik maak van kattengritdozen tijdschriftenbakken, van supermarktkistjes bewaarsystemen. Ik maak van alles zelf. Maar alles in een cyclus van wat ik nodig heb, niet meer en niet minder.

Dus ik focus wel degelijk! Ik maak wat ik nodig heb en gebruik het, genietend van het zelf maken en het gebruik.

Handig, dit zelfinzicht. want nu kan ik het rijtje uitbreiden. Zelf kruiden plukken en thee mengen, ga ik dat doen? Ga ik zelf zeep maken? Zelf wijn maken (nee, want ik drink geen wijn). Hoeveel tijd kost een activiteit en wat levert het op aan extra genieten?

Ik stel het op prijs als jullie meedenken. Wat is het meest bevredigende dat jullie zelf doen en zelf maken?