wat-is-beter-plastic-beker-of-mok-1196Wat is beter voor het milieu, op kantoor je koffie drinken in een plastic bekertje of in een mok?

Het antwoord van Quest is dat het plastic bekertje beter is. Mij en, gezien de reacties op mijn stukje, velen met mij, bevredigt dat helemaal niet. De mok moet beter zijn.

Ik op zoek naar beter onderbouwde antwoorden. Hier een artikel van Milieucentraal. Even lezen, want het is best een goed artikel, en lees dan meteen even allerlei andere artikelen bijvoorbeeld over luiers, kattegrit en dergelijke: een heerlijke website.

De fabricage: geen verschil

Volgens Milieucentraal is de productieschade om het even. Het maken van de mok is veel schadelijker dan het maken van het bekertje, maar de mok gaat langer mee. Op het moment van koffie tappen, staan de twee gelijk qua milieuschade.

Gebruik: wel verschil

Het verschil zit hem in het gebruik daarna. Je kunt de milieuschade beperken door:

  • Bekertje: zo vaak mogelijk hergebruiken want dat verlaagt de milieuschade per kopje koffie, eventueel spoelen met koud water. Na gebruik moet je het zo weggooien dat het gerecycled wordt.
  • Mok: eventueel omspoelen met koud water, zeker niet met warm water maar meewassen als je toch afwast (dat moeten dan niet alleen mokken zijn).

As je het zo doet, scoren ze gelijk.! Iemand die zijn eigen mok gebruikt en die elke keer even omspoelt is volgens Milieucentraal net zo slecht bezig als iemand die elke keer een nieuw bekertje pakt en dat bij het restafval dumpt.

O ja, papieren wegwerpbekertjes zijn niets beter dan die plastic bekertjes. Wel iets beter zijn die hele dunne plastic bekertjes, die je in een houdertje moet zetten. Die zijn volgens Milieucentraal echt het allerbest voor het milieu, maar de verschillen zijn minimaal.

Conclusie

Volgens Milieucentraal kunnen we onze energie beter richten op andere zaken, zoals energiebesparing.

Advertenties