Uiteraard doe ik serieus mijn best al het plastic verpakkingsafval apart te verzamelen. Bij ons in Wageningen mogen drankkartons en blik daar nog niet bij. Ik haal het plastic tuitje van een leeg drankkarton, want hoewel dat een klein dingetje lijkt weegt het vast twee keer zoveel als een plastic zakje. Hetzelfde voor het lipje en tuitje van een metalen bus voor aanmaaklimonade. Elk snippertje plastic verpakkingsafval wordt bij mij trouw apart gehouden.

Maar wat te doen met zwart plastic? Selecteerapparaten herkennen zwart plastic nog niet, en zwart plastic gaat dus naar de verbrandingsoven. Hoewel die apparaten wel beter worden en hier en daar berichten opduiken dat ze er bijna zijn. Tot zolang koop ik niets in zwart plastic.

Wat zit er in zwart plastic?

Het valt me op dat vooral kwaliteitsproducten in zwart plastic verpakt zitten. Bijzonder fruit ligt op een zwart schoteltje en goedkoop fruit wordt los verkocht. Duurdere magnetronmaaltijden liggen in zwarte bakjes en de goedkope in bakjes van doorschijnend plastic: dat ziet er inderdaad niet lekker uit. Voorheen zat Quorn in zwarte bakjes, maar mijn supermarkt verkoopt sowieso geen Quorn meer. Duur wasmiddel voor donker wasgoed wordt in zwarte flessen verkocht. Hetzelfde geldt voor dure noten, paddestoelen, biologisch vlees. Nu ik erop let: wow, hoe goedkoper de troep, des te duurzamer de verpakking.

Gelukkig is dat overdreven, maar let er maar eens op: juist verantwoorde producten met een hoge kwaliteitsuitstraling zitten in zwart plastic.

Advertenties