Over twee weken wordt de spouwmuur van mijn huis voorzien van glaswol. 100 vierkante meter muur, dat moet helpen in het vasthouden van de warmte.

Maar nu staren de enkelglazen ruiten me met koude blik aan. Mijn huis is een monument en het vervangen van de ruiten betekent ook het vervangen van de ramen waarin dan monumentenglas gezet moet worden. Dat kost klauwen met geld en dat heb ik niet.

Maar ik kan wel wat aan de gordijnen doen. Prutsen op de naaimachine is immers mijn ding. Al mijn gordijnen zijn fleurige goedkope zomerkatoentjes. Waarom heb ik daar niet eerder iets aan gedaan? Omdat het een hopeloze zaak leek denk ik: koude vloer, koude muren, koude ramen.

Goed, ik ben begonnen. Tweedehands heb ik voor een tientje een groot dik veloursgordijn gekocht, en dat hangt nu voor de grote balkondeuren van de kamer van Zoon3. Wow, hij merkt direct verschil, de warmte blijft binnen en de kou blijft buiten.

Nu nog de zitkamer, eetkamer en keuken.

Kosten: 10 euro voor het tweedehands velourgordijn, 14 euro voor de ringen, 2 euro voor de haken.