Mijn bericht van gisteren en alle reacties daarop hebben me wel aan het denken gezet. Dank jullie wel daarvoor. Wat eet ik eigenlijk zelf? Of, misschien eerlijker, wat zou ik als ik nooit mijn eigen regels zou overtreden, zelf eten? Ik ben geen gezondheidsfreak, maar volgens mij ben ik redelijk bezig volgens de nieuwe richtlijn:

 • zoveel mogelijk groenten en fruit.
 • veel thee en helaas ook veel koffie, maar wel gefilterde zoals de Gezondheidsraad aanbeveelt.
 • bijna geen alcohol, misschien twee keer per maand een biertje of glas wijn.
 • zo min mogelijk vlees en vis. Ik eet geen Nederlandse kip, die smaakt echt alleen naar water en kruiden. Ik eet nauwelijks rood vlees, en eigenlijk ook nauwelijks vis. Wel eieren.
 • zo min mogelijk tarwe. Honderd jaar geleden aten Nederlanders veel minder tarwe dan nu, dat is me inmiddels wel duidelijk. Het ontbijt bestond uit havermout, brood bestond uit roggemeel en pannekoekbeslag was van boekweit gemaakt (beide eventueel gemengd met tarwe), en bij de warme maaltijd at men aardappels en geen pasta, pizza, bulgur en couscous. Ik ben overtuigd dat we nu teveel tarwe eten. Ik eet zo afwisselend mogelijk allerlei (biologische) granen: rijst, gierst, sorghum, haver, gerst, rogge, spelt, en ook quinoa en boekweit wat ook lekkere korreltjes zijn. En die tarwe krijg ik vanzelf binnen, want dat zit echt overal in.
 • zoveel mogelijk gefermenteerde zuivel zoals yoghurt en kefir, ik ben dol op alles uit de kaaswinkel en gebruik zo min mogelijk melk.
 • regelmatig peulvruchten, meerdere keren per week meestal als bijgerecht. Meestal verwerk ik die in Indiaase gerechten, die voor mij de perfecte invulling zijn van vegetarisch heerlijk eten. Bij de Toko verkopen ze wel tien verschillende soorten spliterwten, linzen en bonen. Soja eet ik bij voorkeur gefermenteerd, dus als tempeh, bonenpasta en ketjap. Of bewerkt tot tahoe of tauge. Of van die kattebrokjes 🙂

Wat doe ik fout volgens de nieuwe richtlijn?

 • ik eet roomboter en geen margarine.
 • ik eet absoluut te weinig fruit, maar wel superveel groente, meer dan de aanbevolen 200 gram per dag.
 • ik gebruik zo min mogelijk melk.
 • ik gebruik zo min mogelijk tarwe.
 • ik eet vrijwel geen vis.
 • als ik rood vlees eet, is het juist meestal bewerkt: ham, spekblokjes in de paddenstoelensaus, spaanse worst, rookworst, sauzijsenbroodje (my guilty pleasure).
 • als ik zuivel eet, is het nooit mager of halfvol, maar juist vol en romig.

Toch verhelderend om dat zo eens een keer op te schrijven. Voor jullie niet zo interessant om te lezen wellicht, maar ik kan het aanraden eens een keer je eigen voedselrichtlijn uit te werken. Net alsof het doordacht is.

Advertenties