golfbaanEen sportterrein aan de rand van een bos wordt, als er niet gevoetbald wordt, gebruikt door de Wageningse golfclub. De golfers slaan hun ballen over de velden naar de holes in de hoeken. Het is niet optimaal, maar het kan. Het lidmaatschap is niet duur (een tiende van de prijs van de ‘echte’ golfclub in een buurgemeente), de sfeer is gezellig en de toegang laagdrempelig. Leden hebben zelf een houten clubhuis gebouwd, zie foto.

Het bos erachter is particulier landgoed. Vlak achter het sportterrein liggen twee oude akkers. De eigenaresse verpacht die en met de opbrengst daarvan onderhoudt ze het landgoed. Het landgoed is vrij toegankelijk. Er staan geen hekken, geen bordjes. Je hebt eigenlijk niet door dat je in een particuliere achtertuin loopt.

Buurtbewoners wandelen er graag, velen laten daar hun hond uit of rijden een stukje met paard of fiets. Dwars door de akker ligt een intensief gebruikt olifantenpaadje. Dat snijdt illegaal een grote hoek af. De opbrengst van de akker is dan ook nihil. Uiterst irritant, en de boer heeft de pacht opgezegd. Hij had ook een hek om zijn akker kunnen zetten, maar wie betaalt dat?

De eigenaresse ging op zoek naar een andere gebruiker en de golfclub kreeg daar lucht van. Samen maakten ze een plan: op de akker passen vijf holes. De eigenaresse blij, de golfclub blij want samen met de holes op de voetbalvelden, begint het al een echte baan te worden. Leuk voor de 400 leden.

De Wageningse tegenstand stapelde zich op. Er moeten bomen gekapt, het olifantenpaadje wordt afgesloten, er verdwijnen openbare wegen, een golfbaan past niet in een natuurgebied, er moet een hek omheen en we willen geen hek in ons bos.

Of het mag, het omzetten van een oude akker in een golfbaan in een bos wat onderdeel is van het Gelderse Natuur Netwerk, weet ik niet maar dat moet de Provincie maar bekijken. De wethouder zegt dat de provincie geen bezwaar heeft. Afgelopen maandag heeft de gemeenteraad toestemming gegeven met het plan verder te gaan.

In de nacht van dinsdag op woensdag is het clubhuis beklad met rode verf. ‘Stop de golf’ en kruisen op ramen en muren.

Tja, daar overtuig je me mee.