Ik was bezig met een serie over dingetjes die je zelf kunt doen om je huis beter te isoleren. Hier deel 3, over het isoleren van je spouwmuren. Nee, dat kun je niet zelf,  maar je kunt het wel zelf regelen 🙂

Mijn huis is gebouwd in 1941. In die tijd dacht men dat het goed was om huizen te bouwen met spouwmuren die vooral goed geventileerd moesten zijn. Het bouwen met spouwmuren is begonnen zo rond 1920, oudere huizen hebben enkelsteens muren. En zo rond 1970 bedacht men dat het slim is om de spouwen te vullen met isolatiedekens. Dus nieuwere huizen hebben geïsoleerde spouwen! Dus huizen die gebouwd zijn zo tussen 1920 en 1970 hebben lege goed geventileerde spouwen die je nu nodig moet vullen.

Inmiddels zijn mijn spouwmuren gevuld met glasvezel. Het spul is gemaakt van oud glas en dat spreekt me wel aan. Er zijn meerdere materialen mogelijk: piepschuim bolletjes, purschuim en dit glasvezel dus. De specialist vond glasvezels het meest geschikt voor mijn huis, omdat hij dacht de piepschuimbolletjes zo hier en daar naar buiten zouden lekken (de granaatscherven zitten nog in de muren). Dat moet je je niet voorstellen, wel eens een lekke fatboy gehad? Ik wel. Glasvezels dus.

Het was bijzonder gemakkelijk te regelen allemaal. Ik googelde wat op bedrijven die dit konden hier in de buurt, heb er twee langs laten komen en ben gegaan voor een van beide. Op een maandagmorgen half acht begonnen ze, half elf was het klaar en gingen ze naar een volgend huis. Drie huizen op een dag doen deze twee kanjers. Het kost me 1334 euro. Het isoleren van een rijtjeshuis met alleen voor en achter twee lagen spouwmuur kost ongeveer 750 euro.

Volgens diverse sites heb je de kosten in 3 tot 5 jaar terugverdiend. Dat zal bij mij niet zo zijn, want het trappenhuis langs een buitenmuur is onverwarmd en dat blijft zo. Het wordt er hoogstens niet meer vriezend koud.