400 bladzijden puur genieten: Judas van Amos Oz.

Je moet wel geïnteresseerd zijn in religie, de verhouding tussen Jodendom, christendom en islam (he wat raar, waarom is Jodendom met een hoofdletter en christendom en islam met kleine letter?) en het conflict tussen Israël en Palestina. Weet je niets van de Bijbel, weet je nauwelijks wie Judas en Jezus zijn, boeit de geschiedenis van Israël je niet, moet je Zionisten opzoeken in Wikipedia en heb je nooit van Ben Goerion gehoord, dan is het boek waarschijnlijk een eindeloos geploeter.

Twee momenten in de geschiedenis staan centraal: het verraad van Judas Iskariot en de stichting van de Joodse Staat. Volgens Oz was Judas geen verrader, maar juist de eerste gelovige van Jezus als Christus, de Messias. Hij zou zo zeker geweest zijn van Jezus als de lang verwachte Messias voor de Joden, en dus van zijn opstanding aan het kruis, dat hij vond dat Jezus zich moest laten kruisigen om dit wonder te kunnen laten zien aan de mensheid. Toen dat niet gebeurde, toen Jezus een mens bleek en doodbloedde, hing Judas zich ontgoocheld op.

Het andere moment is de stichting van de Joodse Staat. Oz is voorstander van een staat zonder godsdienstige grondslag. Volgens hem kunnen in Israël Joden, Christenen en Moslims vreedzaam samenleven. Maar zo is de staat niet gesticht, het is een Joodse Staat met Joodse wetten. Hij ziet dan ook de godsdienstige grondslag van de staat Israël als bron van alle ellende sindsdien. Joden met deze overtuiging, zoals Oz zelf, worden in Israël gezien als landverraders.

De beschouwingen zijn verweven in een pakkend verhaal over liefde, twijfel en verdriet.

 

 

Advertenties