Nog steeds tollen de gedachten over Keulen rond in mijn hoofd. Er zit geen lijn in, en dat moet wel voor een blog. Want dat lees je van boven naar beneden.

Mijn eerste gedachte is dat een vrouw zonder problemen in haar eentje over straat moet kunnen lopen. Ook op oudejaarsnacht, ook met een dronken mannenmassa om zich heen. Ook in een kort rokje, hoewel ik aanneem dat op de bewuste nacht vooral lange broeken, winterjassen en sjaals werden gedragen. Keurig alles bedekt.

De politie moet die veiligheid bieden als de dronken mannenmassa dat zelf niet doet. Geen geleuter over ‘echte criminaliteit’ (zakkenrollen) tegenover ‘aanstootgevend gedrag’ (betasten en naroepen). Zorgelijk dat de vijf mannen die nu nog vast zitten, alle vijf verdacht worden van zakkenrollen.

Mijn tweede gedachte is dat het de antivluchtelingenlobby wel erg goed uitkomt dat het vooral mannen met een Noordafrikaans of Arabisch uiterlijk betreft.  Keulen als voorbode voor de vrouwonvriendelijke toekomst als de Islamisering toeneemt. Die link ga ik niet leggen, daar verzet ik me tegen. Maar ik wil wel een alternatief bieden.

Ik vind dat iedereen hier valt onder onze rechtstaat, en ik ben absoluut tegen vergoelijken van fout gedrag onder het mom van eigen cultuur. Dat is hier wel de norm: Het COA plaatst homo’s apart in een AZC omdat ze anders problemen ondervinden. Omdat veel mannelijk vluchtelingen geen terechtwijzigingen door vrouwen accepteren, doen in een AZC mannen dergelijk werk. Ik begrijp het pragmatisme, maar keur het absoluut af. Vanaf dag 1 woon je in Nederland en hier geldt de Nederlandse wet. Mannen die dat niet accepteren moeten direct terechtgewezen worden.

Dan denk ik aan mannen zonder vrouwen en hun hormonen. Of ze nou soldaten, zeemannen of vluchtelingen zijn. Ik loop niet graag in mijn eentje tussen een groep van duizend dronken mannen die maanden geen vrouw hebben gezien. Zeker niet in een kort rokje (nou ja ik ben 55) maar ook niet op oudejaarsavond. De kleur en cultuur van die mannen maakt me dan op dat moment niet uit.

Maar dan gedachte nummer vier: Hoeveel vrouwen doen aangifte van aanranding of betasten na carnaval? Ik vrees dat we toch onbetamelijk gedrag van mannen uit onze eigen cultuur eerder accepteren. Ik vrees dat mijn bewering van net, dat kleur en cultuur van duizend dronken mannen me niet uitmaakt, niet waar is. Duizend dronken zwarte mannen of duizend dronken blanke mannen, maakt me dat uit? Taal is belangrijk, als ik de massa niet versta word ik bang. Ik doe niet aan carnaval, maar ik vermoed dat ik de grens van wat ik toesta anders leg als ik denk dat de man tegenover mij dezelfde grens aanhoudt als ik.

Nummer vijf dan: Enkele maanden geleden nam een vrouwelijke exwethouder, ik meen in Gouda, het in haar eentje in een grote zaal tegenstanders op voor de komst van vluchtelingen. ‘Daar moet een piemel in’, zongen de lelieblanke oerhollandse tegenstanders. Mijn gevoel zegt dat duizend tegenstanders ook een mensenmassa maakt waar ik me niet in mijn eentje tussen wil voegen.

Tenslotte: ik begrijp de angst van het COA en politiekcorrect-links dat het naar buiten brengen van vrouwonvriendelijk gedrag de antivluchtelingen en anti-islamlobby goed uit zou komen. Maar het vergoelijken van vrouw- en homo-onvriendelijk gedrag en het onder het tapijt schuiven van overtredingen speelt die lobby uiteindelijk meer in de kaart.