Vanaf 1 april wordt in Wageningen geen restafval meer opgehaald. Restafval is dat wat vroeger het normale huisvuil was; zo zie je hoe de norm verschuift. We gaan ons restafval dan wegbrengen, terwijl de kliko waarin we nu restafval dumpen dan bestemd wordt voor plastic, drankkartons en blik.

Vroeger, ja toen ik kind was, hadden we een metalen vuilnisvat die veel kleiner was dan de verzameling plastic kliko’s van nu. Maar we dumpten er niet alles in: de voetbalclub haalde papier op, de schillenboer nam aardappelenschillen mee en ook kleding verdween ergens heen. Verpakkingsplastic hadden we eigenlijk nog niet evenmin melkpakken.

Ergens in Japan verdelen de inwoners hun afval over 34 verschillende containers: papier, plastic, piepschuim, spuitbussen en dan nog 30 categorieën. Die stad wil in 2020 geen afval meer naar de stort hoeven brengen: alles moet dan gerecycled worden.

Ik heb weinig restafval. Het meeste bestaat uit klonters kattengrit, maandverband (van Huisgenoot1) en keukenafval wat niet in mijn compostvat kan. Ik denk dat ik een kliko per 2 maanden vul.

In theorie dan. In de praktijk dumpen Huisgenoten alles in een prullenbak en kieperen ze dat bij mij in de kliko. Daar zit nog een opvoedmomentje.

Advertenties