Is de economie wel van en voor ons allemaal? Volgens Oxfam niet: de helft van het vermogen op de wereld is in bezit van 1% van de mensen. Maatregelen die ‘goed zijn voor de economie’ komen nogal eens ten goede van deze 1%. Maatregelen die slecht zijn voor de economie, zouden best wel eens goed kunnen zijn voor de andere 99%.

Oxfam heeft vlak voor de top in Davos een nieuw rapport over de scheve welvaartsverdeling uitgebracht: An economy for the 1 percent.

Oxfam schrijft niet alleen, het onderneemt ook actie en wel tegen belastingontwijking door superbedrijven. Overheden lopen daardoor veel geld mis dat voor de andere 99% gebruikt kan worden. Nederland is een superbelastingparadijs.

Een van de argumenten om sloom te zijn met het aanpakken van de belastingontwijking door superbedrijven, is dat het slecht zou zijn voor de economie. Maar, stelt Oxfam,  die economie komt toch alleen maar ten goede van de rijkste 1%. De rest wordt armer en armer.

Oxfam wil de belastingontwijking door superbedrijven via Nederland aanpakken. Op hun website staat daarom een handtekeningenactie, en ik roep iedereen op om te tekenen .