Koud word ik ervan: Thuiszorgorganisatie Verian onslaat 537 mensen. Want: Naar eigen zeggen heeft de organisatie te veel mensen met een te hoog loon in dienst.

Daar gaan we weer.

Zomer 2015 wilde Verian het salaris van de thuiszorgmedewerkers met 20% tot 30% verlagen. Alleen van de thuiszorgmedewerkers natuurlijk, niet van de directie en ander personeel. Terwijl thuiszorg is wat Verian doet, dus de thuiszorgers zijn het kapitaal van Verian; de rest is overhead. Als je dan toch bezuinigt op salarissen, doe dat dan bij de overhead.

Maar de salarisverlaging bij de thuiszorgers mocht niet van de rechter. Het was niet goed onderbouwd. Nu zijn we een half jaar verder, en worden 537 thuiszorgers ontslagen. Waren ze beter af geweest als toch het salaris met 20% was verlaagd? Nou nee, want dan hadden ze nu al een half jaar voor een hongerloontje gewerkt. En wie weet waren ze dan ook wel ontslagen. Waarna ze minder WW hadden gekregen, want dat wordt berekend naar je laatst verdiende loon.

Het is een oneerlijk dilemma. De gemeenten die thuiszorg inkopen moeten gewoon eerlijke tarieven hanteren. En de thuiszorgorganisaties moeten inschrijven met tarieven die redelijk zijn.

We zijn toch een van de rijkste landen ter wereld. Hoe kan dit nu weer?

Advertenties