In de kelder kom ik een blok Marseillezeep tegen, net zo’n blok als van de foto. Dat blok heb ik jaren geleden eens gekocht, met daarbij goede voornemens en nieuwe hobbyplannen. Beetje googelen, en ik lees dat je het voor van alles kunt gebruiken, zoals:

 • wasmiddel;
 • douchegel;
 • shampoo;
 • schoonmaakmiddel;
 • afwasmiddel;
 • tandpasta.

Van die plannen is nooit wat gekomen, het blok ligt er al jaren oud te worden. Ik google wat in de rondte, en het blijkt uitstekende zeep met een mooie geschiedenis. Ik ben gek op zulke verhalen en het is snel een kwartier later. In de omgeving van Marseille wordt deze zeep al eeuwen gemaakt, altijd in grote vierkante blokken. Met daarin een stempel, dat is het oliegehalte van de zeep: mijn blok bestaat voor 72% uit olie, gezien de kleur zal dat wel helaas palmolie zijn, en misschien ook wel uit China en vol kleurstoffen. De volgende keer koop ik een groen biologisch blok, dan is het gemaakt van pure olijfolie!

Nou heb ik net de laatste drup afwasmiddel (Ecover) uit de fles gespoten. Dus ik ga afwasmiddel maken van Marseillezeep. Waar het opruimen van de kelder niet goed voor is. Op het blog van Hetkanwel kom ik een simpel recept tegen. Voor een flesje afwasmiddel heb je nodig:

 • 500 ml kokend water
 • 10 gram marseillezeep
 • 200 gram schoonmaaksoda

Nou dat heb ik wel in huis, mijn blok is 400 gram, genoeg voor 40 flesjes afwasmiddel. Ik ga lekker aan het werk volgens het blogrecept:

 • rasp de Marseillezeep en doe het raspsel in een kom.
 • giet er 500 ml kokend water over, roer tot de zeep is opgelost.
 • voeg 200 gram soda toe, roer tot dat ook is opgelost.
 • laat staan tot de volgende dag.
 • klop het los en giet met een trechter in een plastic fles.

Dat heb ik dus gedaan. Wat kost dit flesje afwasmiddel me?

 • 10 gram Marseillezeep is ongeveer 14 cent
 • 200 gram soda is ook 14 cent.
 • beetje water, beetje gas, beetje stroom: totaal 30 cent voor een flesje van een halve liter

En nu nog afwassen. Hebben jullie hier ervaring mee?