Ik doe mijn boodschappen zoveel mogelijk bij de gespecialiseerde middenstand in de binnenstad. Vanwege de gunfactor. Jij mijn geld, ik jouw spul. Ik vind het belangrijk aan wie ik mijn geld geef. Voor 3 euro heb ik bij de Wereldwinkel een pak koffie plus steun aan een goed doel. Ik gun de wereldwinkel mijn geld, ik krijg er goede koffie en een fijn gevoel voor terug. Dit is de belangrijkste reden waarom ik mijn boodschappen bij speciaalzaken doe.

Daarnaast wil ik dat de binnenstad levendig blijft. Speciaalzaken zijn daar belangrijk bij. In onze binnenstad zijn twee prachtige boekwinkels, en ik wil dat die blijven bestaan. Het enige wat ik zelf daaraan kan bijdragen, is zoveel mogelijk daar boeken en papierwaren te kopen. Niet dat ik veel koop, als iedereen zo weinig koopt als ik blijft er geen enkele winkel overeind. Woensdag kocht ik een lampje en stofzuigerzakken bij een onderdelenshop, schoenveters bij een schoenmaker, voor zeep en thee liep ik door naar een speciaalzaak, koffie haalde ik bij de wereldwinkel, kaas bij de kaasboer, brood bij de bakker en tenslotte groente op de markt.

Dit kost natuurlijk veel tijd. Even snel de boodschappen halen bij de supermarkt gaat sneller. Maar ik zie het als een goede tijdsbesteding. Meestal ga ik twee keer per week de stad in; rondlopen, shoppen, koffie drinken en genieten. En eenmaal thuis geniet ik nogmaals bij het uitpakken, wegruimen en gebruiken van de fijne aankopen.

Hoe zie jij dit? Let je alleen op de prijs, of is voor jou de gunfactor ook van belang?

Advertenties