Ook Moeder van 86 moet online aangifte doen. Ik ben benieuwd of dit voor 1 mei gaat lukken. Moeder is niet zo digitaal. Ze heeft een computer en kan e-mailtjes lezen, maar dan moet daar geen bijlage bij zitten.

Goed, ze zag zelf het probleem niet zo, en had netjes op tijd een afspraak gemaakt bij een hogeschool waar studenten helpen met de belastingaangifte. Haar aangifte is niet zo moeilijk: AOW, een pensioentje en eigenlijk is alles vooringevuld. Maar zelf doen is net een brug te ver. Bij aankomst daar werd haar gevraagd naar haar DigiD. ???

En sinds dat moment loods ik haar per telefoon door de hele procedure heen. We zijn zover dat er nu bij haar thuis een envelop ligt met de inlogcode voor haar DigiD, en die moet ze voor 6 april activeren. Vanmorgen las ze door de telefoon de brief voor. Die is dus voor haar net zo Chinees als voor mij een conversatie tussen twee huisgenoten over een game. Dan spreken ze Nederlands en ik versta er geen hol van.

Hoe had de regering gedacht dat digibeten, meest ouderen, dit jaar aangifte doen? Zou het koffiegesprek van onze ministers dit jaar gaan over de worsteling van hun ouders met de online aangifte? Ouders, die hun leven lang zelfstandig belastingaangifte hebben gedaan, en dat nu ineens niet meer kunnen?

Had dat nou niet anders gekund?

Advertenties