Kun je 190 pagina’s vol schrijven over de nadelen van veel zitten? Katja de Bruin wel, en ze haalt er van alles bij. Het boek is een pleidooi om veel en veel meer te staan. En ze heeft me te pakken, want ik heb de bar tussen keuken en eetkamer meteen tot stabureau omgebouwd. En daar sta ik nu dit blogje te schrijven. Wiebelend van been op been. Na de eerste dag had ik spierpijn in mijn kuiten. Uren achtereen staand typen is geen optie en lijkt me ook niet gezond. Maar e-mails lezen en een kort blogje schrijven wel.

Hoeveel woorden waren dit? 100 denk ik. Katja de Bruin haalt 190 pagina’s. Over de geschiedenis van het zitten, over op de hurken zitten in andere landen, over kantoortuinen, over de sfeer op een statribune, over brevieren: lopend lezen. Over mensen die de hele dag staan zoals winkelpersoneel, over oude huiskamers waar geen lekkere stoel te vinden was; over staan als marteling in Guantanamo Bay, over de onmogelijkheid om staand te slapen.

Het boek leest lekker weg en is verluchtigd met vele korte interviews. Echt een boek van een journaliste die gemakkelijk en snel schrijft.

Hoeveel zit ik op een dag? Ha, leuk lijstje:

  • slapen: 8 uur liggen
  • krant lezen, lezen en schrijven en typen en nadenken, eten en koffie drinken, breien en andere hobby’s: 9 uur zitten
  • dat maakt 17. Ik loop en sta elke dag 7 uur. Wat doe ik dan? douchen en aankleden; stofzuigen, opruimen, de was verzorgen en andere huishoudelijke klusjes;  boodschappen en de stad in; koken en afwassen. Ooh, en drie kwartier viool spelen!

Ik vermoed, als ik dit lijstje zo bezie, dat ik meer dan de ingeschatte 9 uur zit. Want ik doe vast geen 6 uur huishoudelijke klusjes op een dag. 10 of 11 uur zitten op een dag, wow, dat is inderdaad wel veel. Maar nu met dit stabureau zal dat snel beter worden. Moet ik alleen niet een vrije dag (gisteren) invullen met lezen en breien omdat ik geen zin heb om achter mijn bureau te staan 🙂

Goed, is het boek een aanrader? Het is een prachtcadeautje voor iemand die elk jaar op 1 januari grootse plannen heeft om vaker naar de sportschool te gaan, maar elk jaar op 1 februari dat voornemen laat varen.Want in plaats van te zwoegen in de sportschool, kun je ook minder zitten. Je kunt fietsend TV kijken, lopend telefoneren, staand eten. En vaker stofzuigen.

Voordat je het weggeeft, lees je het eerst zelf. Brevierend uiteraard.

 

 

 

Advertenties