Mijn salaris wordt per vier weken uitbetaald. De meesten van mijn kennissen krijgen hun salaris aan het eind van de maand, ergens tussen de 20ste en 25ste van de maand. Maar in mijn branche, facilitaire dienst, is het uitbetalen per vier weken vrij gewoon.

Maar mijn vaste uitgaven worden wel maandelijks afgeschreven. Dat maakt de maandelijkse planning van inkomsten en uitgaven lastig. Ik lees over dit probleem eigenlijk nooit in publicaties en op websites over financiele planning in het huishouden, en dat vind ik vreemd. Bij het Nibud kan ik hierover niets vinden. Ik vind dat raar, want zeker bij de lagere inkomensgroepen hebben veel mensen te maken met dit fenomeen. Tips zoals ‘houd een kasboek bij met de maandelijkse inkomsten en uitgaven’ gaan in ons geval niet op of zijn in elk geval veel lastiger op orde te houden dan wanneer inkomsten en uitgaven hetzelfde ritme aanhouden.

Zelf merk ik het bij de planning van de afschrijving van de maandelijkse vaste lasten. Ik zou graag bepaalde grotere uitgaven, zoals de hypotheek, laten afschrijven vlak nadat mijn salaris is bijgeschreven, maar dat kan dus niet. Zeker aan het eind van het jaar hoop ik er dan maar het beste van. Gelukkig komt dan begin Januari de verrassing: de dertiende periode van vier weken komt dan binnen.

Wie heeft hier ervaring mee, en zie je dit ook als een probleem?

 

Advertenties