Nog een fijne leestip voor komend weekend nodig? Lees Mismatch van Ronald Giphart en Mark van Vugt.

Mismatch gaat over ons brein dat nog leeft op de savanne in Afrika, terwijl ons leven zich afspeelt in Nederland. Daaruit komen grote en kleine probleempjes voort. Zoals waarom velen bang zijn voor spinnen (geen enkele spin in Nederland vormt enig gevaar) terwijl we veel beter bang zouden kunnen zijn voor klimaatverandering of zoiets. Maar ons brein kan zoiets groots en abstracts niet aan, wij zijn bang voor dingen die we kunnen zien, horen of ruiken. Voor iets dat ritselt in de struiken en ons bespiedt en dan aanvalt en ons wil opeten.

Het boek bespreekt allerlei thema’s die samen zo heel je leven bedekken. Van voedsel tot godsdienst, van oorlog tot verliefdheid. Heerlijk leesvoer, vol verhalen en grote en kleine geschiedenissen.

Het boek is behoorlijk afgekraakt in sommige kranten. Het zou te kort door de bocht zijn, en veel nou niet echt politiek correcte dingen beweren. Over verschillen tussen mannen en vrouwen bijvoorbeeld, of dat op dit moment natuurvolken leven zoals wij tienduizend jaar geleden geleefd zouden hebben.

Nou dat mag dan zo wezen, maar het biedt wel degelijk inzicht in jezelf. De neiging om dingen te verzamelen en steeds meer te willen; de moeite die het kost om je eigen eetpatroon te veranderen richting minder zoet en minder vet; de moeite die je moet doen om begrip op te brengen voor gigantische problemen ver weg of in de toekomst, terwijl je wel aandacht hebt voor een futilititeit in je eigen huis of gezin. Zoals het hoort geven de schrijvers dan ook zeker handvatten hoe daarmee om te gaan. Hoe maak je bijvoorbeeld het milieuprobleem zo behapbaar dat het wel begrepen wordt door ons savannebrein?

Lezen dus.